Szukasz najlepszej restauracji w stolicy Podkarpacia? Chcesz zaprosić na wykwintną kolację swoją drugą połówkę, zjeść rodzinny obiad jak w domu, czy skosztować specjałów kuchni zagranicznej? Dzięki naszemu przeglądowi 10 najlepiej ocenianych restauracji w Rzeszowie, z pewnością znajdziesz kuchnię, która trafi w twoje gusta smakowe.

1. Restauracja Patio w Hotelu Grand


ul. ks. Dymnickiego 1a. W Restauracji Patio popularnością cieszą się dania kuchni śródziemnomorskiej. Szef kuchni co miesiąc przygotowuje specjalne menu dla klientów. Można zjeść tu zarówno lunch, jak i śniadanie i przekąski. Przyjemna, klimatyczna i nastrojowa – to tylko niektóre z określeń jakich używają goście. W zależności od układu stolików restauracja może przyjąć ok. 140 gości. Składa się z lobby oraz dwóch antresol.
Restauracja podczas wesel i innych bankietów prezentuje się niczym mały amfiteatr, lobby zamienia się w parkiet, dookoła którego usytuowane są stoły gości. Kuchnia oferuje dania na wynos i na miejscu. Dowozi zamówienia do klientów.

2. Restauracja Folk w Hotelu Bristol

ul. Rynek 20-23. W tej restauracji skosztujemy głównie dań z dziczyzny, np. carpaccio z sarny czy pieczeń z jelenia. W karcie menu znajdziemy też tradycyjne dania kuchni polskiej i żydowskiej, w nowoczesnej formie. Wystrój wnętrz nawiązuje do ludowości, czyli folkloru. Restauracja oferuje organizację przyjęć, posiłki zamawiać można także na wynos z dowozem. To tu szefem kuchni jest jeden z najlepszych kucharzy w kraju: Janusz Pyra.

3. Stary Browar Rzeszowski

ul. Rynek 23. W Starym Browarze, jak sama nazwa wskazuje, napić możemy się piwa, które wytwarzane jest z własnej produkcji. Miłośnicy złotego trunku będą mieć tu do wyboru kilka rodzajów tego specjału. Stary Browar Rzeszowski posiada w podstawowej ofercie cztery piwa, są to: Pils Staromiejski, Pszeniczny Rzeszowiak, Ciemne Galicyjskie oraz Amerykańskie Pale Ale. Na wyjątkowe okazje piwowarzy przygotowują także specjalne warki – na przykład piwa Marcowego na Oktoberfest, piwa Dyniowego na Halloween czy Stoutu na dzień św. Patryka. Oprócz tradycyjnych piw typu pils, pszeniczne czy marcowe – zawierających cztery podstawowe składniki, czyli wodę, słód jęczmienny, chmiel i drożdże – warzymy także nowofalowe style, takie jak american india pale ale, ryżowe india pale ale czy żytni saison.Do piwa polecają się dania kuchni staropolskiej oraz nowoczesne, jak burgery czy frytki. Na oczach gości Browaru dochodzi do warzenia piwa w warzelni.

4. Browar Manufaktura

ul. Słowackiego 16. Browar Manufaktura Rzeszów to wyjątkowy, wielowymiarowy browar restauracyjny, codziennie tętniący życiem. Klienci mogą tu wypić rzemieślnicze piwo, jak również posilić się czy to zupą, czy daniem głównym. W menu restauracji znajdziemy zarówno tradycyjne dania kuchni polskiej, jak i pieczone ryby, czy sałatki.

5. Restauracja Chilita

al. Rejtana 23. W tej restauracji zasmakować można specjałów kuchni śródziemnomorskiej. W menu znajdziemy klasyczne lubiane przez Polaków pizze, makarony, risotta oraz mięsa i ryby. Na stronie restauracji czytamy: „Obecnie Chilita, jak prawdziwa włoska Mamma zaprasza, by usiąść, rozgościć się i celebrować wspólne spożywanie posiłków”. Kuchnia oferuje catering i private dinning w Rzeszowie. Owoce i autorskie ciasta pochodzą z kawiarni Cornelli.

6. Restauracja Radość

ul. Rynek 24. Restauracja Radość oferuje przede wszystkim dania z kuchni nowoczesnej. Oferuje dania na miejscu i na wynos i dostawę. To tu można prócz wykwintnych dań spróbować smacznych koktajli. Wśród dań obiadowych znajdziemy tu i dania z wołowiny, drobiu oraz dania kuchni vege. Radość zachęca też do korzystania z usług cateringowych, które w czasie pandemii są często bardzo dobrą opcją na przyjęcia, czy obiady rodzinne.

7. Restauracja Zori Sushi

ul. 3 Maja. Restauracja to miejsce z niezwykłym klimatem oraz doznaniami smakowymi sprawia, że mimo niewielu lat działalności może pochwalić się coraz większą ilością zadowolonych klientów – zarówno stałych jak i wszystkich tych, którzy swoją podróż kulinarną po Japonii postanowili rozpocząć właśnie w naszej restauracji. W ofercie odnaleźć można szeroki wybór sushi oraz dań kuchni ciepłej – każdy znajdzie tu coś wyjątkowego dla siebie. Największy wybór stanowią surowe ryby, jednak swoje podniebienie zaspokoją również osoby mniej odważne, dla których przygotowano specjały z grillowanymi rybami, jak również wegetarianie.

8. Restauracja Konfitura

ul. Słowackiego 8. Restauracja Konfitura to miejsce eklektyczne i jednocześnie niezwykle spójne. Stworzone z myślą o różnorodnych oczekiwaniach i potrzebach, przemyślane w najmniejszym detalu, by spełniać je wszystkie na najwyższym poziomie. Restauracja tak się opisuje na swojej stronie: „Naszą filozofią w gotowaniu jest tworzenie wspaniałej kuchni polskiej. Często słysząc „kuchnia polska” myślimy o schabowym z kapustą. W Konfiturze odkryjecie ją na nowo i skosztujecie jej zaskakującego oblicza”.

9. Restauracja NOBO

ul. Hetmańska 73. Przestrzeń NOBO kojarzy się z gwarem, swobodą i niezobowiązującą atmosferą, którą dopełnia widok na ruchliwe miasto. Inspirowani włoskimi kafejkami i amerykańskimi restauracjami, właściciele stworzyli miejsce, w którym stawia się na zespalanie więzi. Połączenie stylu retro z nowoczesnym, surowym wykończeniem tworzącym klimat loftu. To tu tradycyjne smaki łączą się z nowoczesną sztuką kulinarną. Do tworzenia kultowych pozycji, wykorzystuje się regionalne produkty wysokiej jakości. By dać gościom namiastkę tego kto dla nich gotuje, stworzono półotwartą kuchnię oraz otwartą sekcję dla Pizzaiolo. Dzięki nim, kuchnia nie wydaje się tak odległa a kucharzy można obserwować podczas ich pracy.

10. Restauracja Ceska Hospoda

ul. Rynek 5. Sama nazwa restauracji wskazuje, że klimat i karta menu nawiązuje do Czech i zamiłowań Czechów. to tu spróbować można znakomitych czeskich piw.

Cztery rodzaje beczkowego piwa, a każde z innego browaru. Ponieważ Czesi wierzą, że „piwowar warzy piwo, ale to barman je tworzy”, również w gospodzie, nalewanie piwa to rytuał. Warto chwilkę poczekać, aby barman zbudował cudowną, kremową, gęstą pianę. Aby piwa nie „przegazować” tłoczy się go mieszanką azotu. Czechy to również smaczna i oryginalna kuchnia. Dbając o jakość dań, najważniejsze produkty są sprowadzane. Špekáčky do utopenców, ser do wyprażania, knedliki, musztardę, kapustę, przyprawy. Kartę przygotował kucharz Petr Gerek. Tylko w Czeskiej Gospodzie spróbujecie oryginalnej Kofoli, pysznego rumu, który nie jest rumem, śliwowicy z Jelinka i Becherowki.