Jak powstaje miód?

Miód jest słodkim przysmakiem znanym na całym świecie. Od wieków wykorzystywany jest jako substancja słodząca – w kuchni wzbogaca desery i dania główne, jest składnikiem marynat oraz substancją konserwująca. Oprócz właściwości smakowych i odżywczych doceniany jest także za jego właściwości lecznicze.

Jak powstaje miód?

Wytwarzany jest przez pszczoły z nektarów i spadzi pochodzących z roślin. Źródłem surowca na miód są rośliny miododajne np. rzepak, facelia, akacja, nostrzyk, lipa czy wrzos. Atrakcyjny wygląd i zapach kwitnących kwiatów przyciąga owady w tym pszczoły. Pszczoły w ulu żyją w rodzinach, w których obowiązuje hierarchia oraz podział zadań.

Podczas okresu kwitnienia rośliny dzięki swoim kolorom i aromatom przyciągają pszczołę zwiadowcę. Zwiadowca odnajduje i lokalizuje pożytek czyli roślinę miododajną wytwarzającą nektar lub spadź, a następnie wraca do ula przekazać innym pszczołom zebrane informacje. 

Rozpoczyna się wyprawa pszczół zbieraczek do wskazanego przez zwiadowcę pożytku. Pszczoły zbierają nektar gromadząc go w wolu miodowym i transportują go do ula. Jedna pszczoła jest w stanie jednorazowo przetransportować do ula około 40-50 mg nektaru,  co stanowi blisko połowę jej wagi!

Podczas transportu w wolu miodowym nektar zostaje wzbogacony o cenne enzymy i kwasy organiczne pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Nektar lub spadź w ulu przekazywane są pszczołom robotnicom, które składają surowiec do komórek plastra. Zadaniem robotnic jest utrzymanie w ulu wysokiej temperatury – nieustannie poruszają skrzydłami, aby z miodu usunięta została wilgoć (aby odparowała woda).

Dzięki tym zabiegom miód gęstnieje, a dzięki enzymom, którymi pszczoły wzbogaciły nektar następuje rozkład cukrów złożonych na cukry proste – jest to proces dojrzewania miodu w plastrach. Już po czterech dobach zawartość wody w miodzie nie przekracza 18%, podczas kiedy przyniesiony do ula nektar zawierał jej nawet do 70 %. Przez okres 4-5 dni pszczoły nieustannie przenoszą miód z jednej komórki plastra do drugiej, a kiedy osiągnie on już pożądaną zawartość wody, zasklepiają miód w plastrach woskiem. W ten sposób zabezpieczony zostaje na wiele miesięcy , aby dokonały się w nim zmiany biochemiczne, których niestety nie poznaliśmy jeszcze do końca i pozostają dla człowieka tajemnicą. Wiemy, że dzięki enzymom pochodzącym od pszczół dochodzi do zamiany sacharozy w glukozę i fruktozę. Miód zmienia swoje właściwości chemiczne i zyskuje swoją bakteriostatyczną substancję inhibinę.

Po tych procesach zachodzących w ulu pora na miodobranie. Pszczoły wykonały swoją pracę – teraz pora na pszczelarza. Musi odsklepić miód z plastrów i odwirować. Miód wydostający się z wirówki należy przelać przez sita, aby pozbyć się zanieczyszczeń np małych komórek woskowych.

Miód musi jeszcze „odstać”, by w końcu można było przelać go do słoików i korzystać z jego drogocennych właściwości. A jakie to właściwości?

Właściwości lecznicze miodu

Miód przed wszystkim jest łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Jest najzdrowszym źródłem energii. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwalergiczne oraz antybakteryjne. Dodatkowo zwiększa odporność oraz przyspiesza regenerację organizmu. Miód jest pomocny w przeziębieniach, łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, wspomaga pracę mózgu, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, pobudza trawienie i koi nerwy.

Ma działanie odtruwające, reguluje pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie. Miód wykorzystywany jest także w kosmetyce – nawilża , rozjaśnia i wygładza skórę, leczy trądzik oraz odżywia włosy. Właściwości miodu wydają się być nieskończone. Człowiek nie stworzył dotąd żadnego leku, który byłby tak doskonały jak miód i działał wszechstronnie na tyle różnych narządów i ich schorzeń. W zależności od rodzaju miodu czyli pożytku z jakiego pochodzi można  szczegółowo opisać jego właściwości i wpływ na poszczególne układy w ludzkim organizmie. Z pewnością miód to najcenniejszy lek pozyskiwany z natury leczący nasze ciało od wewnątrz i z zewnątrz.

Artykuł powstał przy współpracy z ekspertami z pasieki Nasza Pszczółka – https://naszapszczolka.pl/